Japanse Tattoos: Betekenis, Stijlen en Trends in 2024

Ontdek de rijke geschiedenis en betekenis achter Japanse tattoos. Van traditionele Tebori-technieken tot symbolische ontwerpen zoals draken en koi vissen – duik diep in de wereld van authentieke Japanse inktkunst.

Japanse tatoeages zijn een intrigerend aspect van de Japanse cultuur met een rijke geschiedenis en betekenisvolle symboliek. Al eeuwenlang worden deze kunstwerken op de huid van mensen aangebracht, variërend van kleurrijke beelden tot gedetailleerde stukken die hele lichaamsdelen bedekken. Hoewel ze vaak worden geassocieerd met de Japanse onderwereld, zoals de Yakuz, kent het versieren van het lichaam met tatoeages een lange geschiedenis in Japan.

De oorsprong van Japanse tatoeages gaat terug tot de Jomon-periode (ongeveer 10.000 v.Chr) en heeft zich sindsdien voortdurend ontwikkeld. In eerste instantie werden tatoeages gebruikt voor spirituele en decoratieve doeleinden, maar later kregen ze ook een sociale en symbolische betekenis. Het is belangrijk om de achtergrond en de betekenissen van deze kunstwerken te begrijpen om hun plaats in de moderne wereld te waarderen.

In de hedendaagse Japanse samenleving worden tatoeages vaak nog steeds met enige schroom bekeken. Ondanks de aanhoudende vooroordelen, is er een groeiende interesse in deze kunstvorm, zowel binnen als buiten Japan. Japanse tatoeages blijven fascineren door hun complexiteit, symboliek en het vakmanschap van de tatoeëerders.

Geschiedenis van Japanse Tattoos

Oorsprong

De oorsprong van Japanse tatoeages gaat terug tot de Jomon-periode (ongeveer 10.000 v.C. tot 300 v.C.), waarin de inwoners zichzelf versierden met eenvoudige patronen en symbolen. In de Kofun-periode (ongeveer 300 tot 600 n.C.) werden tatoeages gebruikt als een vorm van straf voor misdadigers, waarbij ze gemerkt werden voor het leven.

In de loop van de tijd werd het tatoeëren in Japan meer een kunstvorm en statussymbool. De Irezumi, de traditionele Japanse tattoo-stijl, bloeide op tijdens de Edo-periode (1603-1868). Hier waren de tatoeages vaak groot en gedetailleerd en symboliseerden ze macht en rijkdom. Veel van deze ontwerpen waren geïnspireerd op legendarische helden en mythologische wezens.

Moderne Tijdperk

Gedurende het moderne tijdperk verloor de Japanse tatoeage-kunst even aan populariteit, met name in de vroege 20e eeuw toen tatoeages in Japan verboden werden. Dit verbod werd echter opgeheven na de Tweede Wereldoorlog, waardoor Irezumi weer in populariteit groeide.

In de jaren '80 en '90 begonnen Japanse tatoeëerders nieuwe technieken en stijlen te omarmen, geïnspireerd door westerse invloeden. Tegelijkertijd bleven traditionele tatoeages een belangrijke rol spelen in de Japanse cultuur, met een groeiende belangstelling voor de kunstvorm wereldwijd.

Vandaag de dag worden Japanse tatoeages zowel traditioneel als in nieuwe stijlen gezien. Enkele bekende Japanse tattoostijlen zijn:

 • Irezumi (traditionele)
 • Horimono (gravure-achtige ontwerpen)
 • Kawaii (schattige, cartoonachtige stijl)
 • Neo-Japanse (een combinatie van traditionele en westerse elementen)

Japanse tatoeages zijn intrigerend en kunstzinnig, zowel in hun oorsprong als hun hedendaagse interpretaties. Ze blijven een symbool van culturele identiteit en expressie, met een rijke geschiedenis die zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld.

Soorten Japanse Tattoos

Irezumi

Irezumi is een traditionele Japanse tatoeagestijl die al eeuwenlang bestaat. De ontwerpen zijn meestal groot en complex, vaak met symbolische betekenissen en beelden uit de Japanse mythologie en folklore. Ze beslaan doorgaans grote delen van het lichaam, zoals de rug, borst, armen en benen. Populaire Irezumi-afbeeldingen zijn draken, tijgers, Koi-vissen en mythologische figuren zoals de feniks. Irezumi-tatoeages zijn vaak fel gekleurd en worden traditioneel met de hand geïnkt met een Tebori-techniek.

Horimono

Horimono is een andere stijl van Japanse tatoeages, vergelijkbaar met Irezumi, maar met meer ingewikkelde ontwerpen en patronen. De term "Horimono" betekent letterlijk "gegraveerd ding" en verwijst naar de fijne lijnen en gedetailleerde patronen die kenmerkend zijn voor deze stijl. Horimono-artiesten zijn gespecialiseerd in het creëren van levensechte afbeeldingen van dieren, bloemen, landschappen en abstracte patronen. Zoals Irezumi wordt Horimono meestal op grote delen van het lichaam aangebracht, hoewel het qua kleurgebruik enigszins beperkt kan zijn.

Tebori

Tebori is een traditionele Japanse tatoeagetechniek waarbij de tatoeage handmatig wordt ingebracht met behulp van niet-elektrische instrumenten. De tatoeëerder gebruikt een houten of metalen handvat met naalden om de inkt in de huid te duwen, laag voor laag. Het Tebori-proces is vaak arbeidsintensiever en tijdroverender dan moderne tatoeagetechnieken, maar wordt door velen als meer authentiek en zorgvuldig beschouwd. Tebori wordt vaak gebruikt voor het maken van zowel Irezumi als Horimono-tatoeages.

Hier is een kort overzicht van de voornaamste kenmerken van de besproken Japanse tatoeagestijlen:

TatoeagestijlKenmerkenTechniekPopulaire AfbeeldingenIrezumiGrote, complexe ontwerpen met symbolische betekenisTeboriDraken, tijgers, KoiHorimonoGedetailleerde patronen en levensechte afbeeldingenTeboriDieren, bloemen, landschappenTeboriTraditionele, handmatige tatoeagetechniekHandmatig--

Betekenis van Japanse Tattoos

Japanse tatoeages staan bekend om hun gedetailleerde ontwerpen, rijke symboliek en diepgaande betekenis. Hier zijn enkele van de belangrijkste elementen die je vaak zult tegenkomen in Japanse tatoeages:

Dieren

Dieren spelen een cruciale rol in de Japanse tatoeages door hun verschillende betekenissen en verwijzingen naar de Japanse cultuur en mythologie. Enkele van de meest voorkomende dieren in Japanse tatoeages zijn:

 • Draken: Deze mythische wezens staan symbool voor kracht, wijsheid en bescherming.
 • Koi karpers: Koi karpers symboliseren doorzettingsvermogen, moed en succes.
 • Tijgers: Tijgers vertegenwoordigen kracht, overwinning en bescherming tegen boze geesten.
 • Slangen: Slangen staan voor wijsheid, bescherming en transformatie.

Natuurelementen

De natuur speelt een belangrijke rol in Japanse tatoeages en wordt vaak gebruikt om symbolische en esthetische waarde toe te voegen. Enkele van de meest voorkomende natuurelementen in Japanse tatoeages zijn:

 • Water: Water symboliseert het leven, beweging en verandering.
 • Bloemen: Bloemen zoals kersenbloesems en lotusbloemen vertegenwoordigen schoonheid, vergankelijkheid en reinheid.
 • Bomen: Bomen, zoals de esdoorn en de pijnboom, symboliseren kracht, standvastigheid, betrouwbaarheid en een sterk karakter.

Mythologische Figuren

Mythologische figuren zijn een belangrijk aspect van Japanse tatoeages en worden vaak geassocieerd met bescherming, kracht en wijsheid. Enkele van de meest voorkomende mythologische figuren in Japanse tatoeages zijn:

 • Samurai: Deze krijgers uit de Japanse geschiedenis staan symbool voor moed, eer en loyaliteit.
 • Oni (demonen): Oni zijn mythologische demonen die vaak negatieve krachten vertegenwoordigen maar ook bescherming kunnen bieden tegen het kwaad.
 • Yokai (geesten): Yokai zijn geesten en bovennatuurlijke wezens uit de Japanse folklore, en kunnen zowel goed als kwaad vertegenwoordigen.

De afbeeldingen en symbolen van Japanse tatoeages variëren in betekenis en stijl, maar deze elementen komen vaak voor en spelen een belangrijke rol bij het overbrengen van culturele en persoonlijke waarden.

Cultuur en Sociale Invloed

Acceptatie in Samenleving

De Japanse tatoeages hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de oudheid. Echter, hun acceptatie in de Japanse samenleving is in de loop der tijd sterk veranderd. Vroeger werden tatoeages voornamelijk gebruikt als een vorm van straf en werden ze gezien als een teken van schande. Later ontstond er een subcultuur rondom het dragen van tatoeages, met name onder de criminele Yakuza.

Hoewel tatoeages tegenwoordig meer geaccepteerd worden, zijn er nog steeds bepaalde sociale stigma's en negatieve connotaties verbonden aan het hebben van een Japanse tatoeage. In sommige situaties kunnen mensen met zichtbare tatoeages worden geweigerd in openbare gelegenheden zoals badhuizen (onsen) en sportscholen.

Invloed op Popcultuur

Ondanks de negatieve associaties van Japanse tatoeages, zijn ze van grote invloed op de wereldwijde popcultuur. Door de unieke en gedetailleerde stijl hebben Japanse tatoeages hun weg gevonden naar de westerse wereld en zijn ze populair geworden onder tattoo-liefhebbers.

Enkele voorbeelden van invloed op de popcultuur zijn:

 • Japanse tatoeages worden vaak gezien in films en televisieseries, zowel binnen als buiten Japan.
 • Bekende westerse beroemdheden zoals Angelina Jolie en Lady Gaga hebben Japanse tatoeages, wat heeft bijgedragen aan de popularisering ervan.

In het algemeen hebben Japanse tatoeages een significant effect gehad op de moderne tatoeagecultuur wereldwijd, vormgegeven door hun rijke geschiedenis en complexe patronen en symboliek.

Japanse Tattoo Artiesten

In Japan zijn er veel getalenteerde tattoo artiesten die zowel traditionele als moderne technieken gebruiken. Enkele bekende Japanse tattoo artiesten zijn Horiyoshi III, Shige en Horitomo. Deze artiesten staan bekend om hun vakmanschap en het creëren van indrukwekkende tatoeages.

Horiyoshi III is een invloedrijke tattoo artiest uit Yokohama en staat bekend om zijn verbluffende Irezumi-tatoeages (traditionele Japanse tatoeages). Hij heeft een diepe passie voor de geschiedenis en cultuur van Japan, en dit is terug te zien in zijn kunstwerken.

Shige is een andere gerenommeerde tattoo artiest die zijn eigen studio in Yokohama heeft, genaamd Yellow Blaze Tattoo. Shige staat bekend om zijn gedetailleerde en kleurrijke tatoeages, waarin hij elementen van zowel de traditionele Japanse tatoeagekunst als westerse invloeden combineert.

Horitomo is de oprichter van de Monmon Cats-stijl, die unieke tatoeages van katten combineert met traditionele Japanse motieven. Hij werkt vanuit zijn eigen studio, State of Grace Tattoo, in Californië. Naast zijn tatoeages is Horitomo ook bekend als auteur en illustrator.

Een aantal populaire onderwerpen in de Japanse tatoeagekunst zijn:

 • Draken: symbolen van kracht, wijsheid en bescherming
 • Karpers (Koi): staan voor doorzettingsvermogen en moed
 • Bloemen: zoals kersenbloesems en chrysanten, die de vergankelijkheid van het leven en schoonheid symboliseren

De Japanse tattoo artiesten besteden veel aandacht aan het creëren van evenwicht en harmonie in hun ontwerpen, waarbij ze gebruikmaken van gedetailleerde lijnen en schaduwen. Ondanks hun populariteit, moeten mensen die een Japanse tatoeage willen laten zetten zich bewust zijn van de culturele gevoeligheden rond tatoeages en respect tonen voor de tradities en betekenis achter de kunstvorm.

Zorg voor Japanse Tattoos

Japanse tatoeages staan bekend om hun complexe ontwerpen en diepe symboliek. Het verzorgen van deze kunstwerken is essentieel voor het behoud van de kleuren en details. In de volgende paragrafen worden enkele belangrijke stappen besproken om uw Japanse tatoeage mooi en gezond te houden.

De eerste dagen na het zetten van de tatoeage: Het is cruciaal om het getatoeëerde gebied schoon en geïnfecteerd te houden. Was zachtjes met een milde antibacteriële zeep en lauwwarm water. Dep het gebied droog met een schone handdoek, en breng vervolgens een dun laagje antibacteriële zalf aan om infecties te voorkomen.

Hydratatie en bescherming: Om de kleuren en details van uw Japanse tatoeage levendig te houden, is het belangrijk om de huid gehydrateerd en beschermd te houden. Gebruik een vochtinbrengende crème om de huid soepel te houden en voorkom uitdroging. Draag bovendien beschermende kleding of gebruik zonnebrandcrème met een hoge SPF om blootstelling aan de zon te minimaliseren, aangezien UV-straling de tatoeage kan vervagen.

Het genezingsproces van een Japanse tatoeage kan tot enkele weken duren. Het is belangrijk om tijdens deze periode enkele voorzorgsmaatregelen te nemen:

 • Vermijd strakke of schurende kleding die irritatie kan veroorzaken op het getatoeëerde gebied.
 • Blijf uit de buurt van zwembaden, sauna's en baden om infecties door bacteriën te voorkomen
 • Krab nooit aan de korstjes die kunnen ontstaan tijdens het genezingsproces

Regelmatige verzorging van uw Japanse tatoeage zal helpen om de levensduur ervan te verlengen en ervoor te zorgen dat het kunstwerk er altijd op zijn best uitziet.

Conclusie

Japanse tatoeages zijn al eeuwenlang een belangrijk en intrigerend aspect van de Japanse cultuur. Deze kunstvorm heeft zich ontwikkeld van eenvoudige markeringen tot complexe en gedetailleerde ontwerpen, die vaak rijk zijn aan betekenissen en symboliek.

Hoewel de waardering voor Japanse tatoeages buiten Japan is gegroeid, blijft de acceptatie in Japan zelf beperkt. Sociale stigma's en controverses rondom lichaamsinkt blijven bestaan. Desondanks blijft de traditie van Japanse tatoeages overleven dankzij de toewijding van getalenteerde tattoo-artiesten en liefhebbers.

De technieken die worden gebruikt bij het aanbrengen van traditionele Japanse tatoeages zijn indrukwekkend. De tebori-methode, die de kunstenaar in staat stelt om elk detail met de hand te maken, wordt nog steeds door vele moderne tatoeëerders gebruikt. Hierdoor kunnen Japanse tatoeages vaak met levendige kleuren en een indrukwekkende diepte worden weergegeven.

Er is een grote verscheidenheid aan ontwerpen en stijlen in Japanse tatoeages, van mythische wezens zoals draken en feniksen tot bloemen en geometrische patronen. Elk ontwerp kan door de artiest worden aangepast om het uniek en persoonlijk te maken voor de drager.

In de toekomst blijven Japanse tatoeages een fascinerend en belangrijk onderdeel van de internationale tattoo-gemeenschap. Ze inspireren en beïnvloeden tattoo-artiesten en -liefhebbers over de hele wereld met hun unieke en tijdloze schoonheid.

The13thfloor in Utrecht

Tattoo formulier

Wat leuk dat je een afspraak bij ons wilt maken! Wij zijn al erg enthousiast om te horen over jouw ideeën.

Algemene informatie

Tattoo informatie

Bedankt voor het invullen van het contactformulier.
Wij streven ernaar om binnen 24 uur reactie te geven.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Deze artiesten staan voor je klaar

Contactinformatie

The 13th Floor is een tattooshop gelegen in het centrum van Utrecht. Onze artiesten zijn gespecialiseerd in unieke tatoeages in elke stijl en formaat.

Openingstijden

Dinsdag tot en met zondag zijn er walk-ins welkom

Veelgestelde vragen

The 13th Floor is een tattooshop gelegen in het centrum van Utrecht. Onze artiesten zijn gespecialiseerd in unieke tatoeages in elke stijl en formaat.